martes, 8 de marzo de 2016

Euskal Herriko Gastronomia

"MARMITAKOA"
Haren jatorria ezezaguna da.Bizkaiko Golkoaren arratzaleek egindako platerra da. Gainera, Bizkaiko Golkoko zenbait tokitako jaietako protagonista ohikoa da izatea eta txapelketa gastronomikoetan erabiltzen da.Plater erraza eta Euskal Herriko Sukaldaritzako plater nagusia da. Haren izena, marmita edo lapikotik dator.Kantabria itsasaldean bi modu daude esateko; ekialdean,  marmita gaztelaniaz eta marmite frantsesez esten da. Eta mendebaldean sorropotún.
Hegaluze lortu behar da.Ur gazietan aurkitzen da.
  • Behar dituzun osagaiak: atun zuria(hega luzea), patatak, olio pixka bat, tomate, tipula, pipermina, piperra berdea, txorizozko saltsa piperra, baratxuri, ura eta gatza.
  • Behar dituzun tresnak: kazola, ganibet, koilrakada,  
  • Nola egin:

    marmitako bilaketarekin bat datozen irudiak
  1. Lehenengo, tipula, tomatea, piper berdea eta baratxuria birrintzen da ganibetarekin. 
  2. Gero, kazola batean olio pixka bat bota berotzen hasteko. Bero dagoenean birrinduta dagoena kazolara botatzen da. 
  3. Bitartean, patatak zuritu eta zatitan zatitzen dira eta patatak zatituta dagoenean kazolara bota bestearekin nahasteko.
  4. Azkenik, dena nahastuta dagoenean ura botatzen da patata guztiak estaltzen. Eta egosten usten da 5-10 minutuen artean.
  5. Ondoren, atun zuria zati txikitan kazolan jarri nahaste guztiarekin.Gatza, pipermina eta koilarakada bat txorizozko saltsa piperrarekin botatzen da ere.
  6. Azkenik, dena batera egosten da, atun zuria eginda agertzen den arte.

ON EGIN!!






    No hay comentarios:

    Publicar un comentario